default-logo
Cambridge Architects

Extension Approved in Conservation Area

We are very pleased to announce that MOOi have successfully obtained planning approval to reconfigure, extend and combine two Victorian properties into one dwelling in the Central Conservation Area of Cambridge.

The proposals seek to rationalise the layout of the two properties at ground floor, with a focus on living and entertaining at the rear of the property and the more internalised areas being designated to functional spaces, such as the Utility, WC and storage.

With some careful internal reconfiguration combined with a small infill extension along the boundary to create a square plan; it has enabled the proposals to stay mostly within the existing building footprint. At first floor it is proposed to extend out slightly to align with the ground floor building line below, which would create a double height void.  At loft level it is also proposed to create a new dormer to accommodate a new stair, which serves a dressing room and a guest bedroom, both of which sit within the existing loft space and existing roofline.

The proposal seeks to rationalise and combine the rear additions into a singular modest, yet contemporary gesture, finished in black standing seam zinc to encapsulate the new additions. The distinctive bold design and palette of materials seek to complement the existing building, yet remain as a subservient entity. The large glazed opening at the rear of the extension maximises natural daylight and provides a strong visual connection through into the rear garden.  The side of the rear extension also features a brick screen to provide indirect dappled natural light into the rear double height void, whilst preventing any potential overlooking towards the neighbouring property from the internal first floor mezzanine.

We look forward to further progressing this project through the detailed design stages. Please keep an eye on our twitter feed @MOOiArchitects for updates and photos as the project progresses.

By :
Comments : Off